Příští japonský premiér zvyšuje tlak na centrální banku

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. prosince (ČTK) - Příští japonský premiér Šinzó Abe po drtivém vítězství své konzervativní Liberálnědemokratické strany (LDP) v nedělních parlamentních volbách zvýšil tlak na japonskou centrální banku. Abe v povolebním vystoupení prohlásil, že voliči převážnou většinou podpořili jeho volání po mnohem razantnějším uvolnění měnové politiky, které je klíčem k oživení klesající ekonomiky.

Abe oznámil, že jakmile 26. prosince vytvoří vládu, pověří ministry, aby spolu s Bank of Japan (BOJ) vydali společné prohlášení, v němž zvýší inflační cíl na dvě procenta, dvojnásobek nynějšího cílení. To je podle něj podmínkou pro to, aby se Japonsko vymanilo z dlouhodobého trendu deflace, který oslabuje ekonomiku už dvě desetiletí.

LDP spolu se spojeneckou Stranou spravedlnosti a čistoty (Kómeitó) si ve volbách do dolní komory parlamentu zajistila dvoutřetinovou většinu potřebnou k prosazení zákonů i v případě, že je zamítne Senát. Vláda LDP, která nastupuje do čela země po tříletém intermezzu socialistů, tak bude moci účinně prosazovat svou politiku.

Abe v kampani před volbami sliboval, že donutí BOJ k "neomezenému" uvolňování měnové politiky. Slíbil rovněž výrazné zvýšení vládních výdajů, které má přispět k vymanění třetí největší ekonomiky světa ze čtvrté recese od roku 2000 a z přetrvávající deflace.

"Bylo velmi neobvyklé, aby se do centra pozornosti v předvolební kampani dostala měnová politika, náš názor ale získal silnou podporu veřejnosti," řekl Abe na povolební tiskové konferenci. "Doufám, že Bank of Japan to vezme v úvahu," dodal.

BOJ se sejde ve středu na dvoudenním zasedání a čeká se, že ve čtvrtek oznámí další kroky k uvolnění své politiky formou posílení svého programu nákupů dluhopisů a dalších aktiv. Bylo by to páté posílení měnové stimulace od února, kdy banka stanovila jednoprocentní cílení inflace a slíbila, že bude usilovat o zastavení deflačních trendů.

Abe dosavadní kroky BOJ označil za nedostatečné a vyzval ji k razantním opatřením. Krátce po volbách navrhl obnovení schůzek, které do roku 2009 sloužily jako nástroj koordinace mezi vládou a šéfem BOJ. V dubnu Abe vybere nástupce nynějšího guvernéra BOJ Masaakiho Širakawy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK