Soud zahájil insolvenční řízení s firmou Imos Brno

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. prosince (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes poslal do insolvenčního řízení stavební firmu IMOS Brno. Učinil tak na návrh firmy Sizenet, které údajně dluží 5,4 milionu korun. Sizenet byla subdodavatelem stavebních prací při stavbě CT Parku Brno Černovická terasa. V návrhu se uvádí, že Imos dluží i dalším firmám, celkem 16,7 milionu korun. ČTK to zjistila z Insolvenčního rejstříku.

Sizenet zajišťuje výkopové práce a odvoz suti a nárokuje dosud nezpalacené pohledávky z první poloviny letošního roku. "Všechny už jsou tři měsíce po datu splatnosti," uvedla společnost Sizenet. V návrhu uvedla dalších šest věřitelů, téměř šest milionů prý IMOS Brno dluží stavební firmě Dasting.

Jedním z věřitelů je i Kociánka Reality, která podala insolvenční návrh loni v únoru. Krajský soud jej však odmítl pro nedostatky.

Firma Sizenet v návrhu viní Imos z nekalých praktik. "Dlužník místo toho, aby splnil závazek a uhradil cenu díla, vystavil faktury za práce, které si navrhovatel neobjednal. V souvislosti s nimi provedl dlužník vůči navrhovateli jednostranný zápočet. Tím však pohledávky navrhovatele nemohly zaniknout, neboť pohledávky dlužníka jsou neoprávněné," uvádí v návrhu Sizenet. Momentálně prověřuje, zda takto nepostupuje Imos i vůči ostatním věřitelům a zmínila možnost podání trestního oznámení.

Imos je firmou, která zajišťuje velký objem veřejných i komerčních zakázek. Její loňské tržby dosáhly téměř 5,5 miliardy korun a zisk 202 milionů, což je ovšem o 56 procent méně než v roce předchozím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK