Řecko oficiálně přijalo všechny nabídky na prodej dluhopisů

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 17. prosince (ČTK) - Řecko dnes oficiálně přijalo všechny nabídky investorů na prodej řeckých dluhopisů v celkové nominální hodnotě 31,9 miliardy eur (přes 800 miliard Kč). Řecký program odkupu vlastních dluhopisů, který sníží zadlužení země, je jednou z podmínek pro čerpání další části finanční pomoci od mezinárodních věřitelů.

Řecko zaplatí za dluhopisy zhruba třetinu jejich nominální hodnoty. K nákupu dluhopisů použije 11,29 miliardy eur poskytnutých mezinárodními věřiteli, napsala agentura Reuters.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond. Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty lidí.

Řecko se již pátým rokem nachází v hospodářské recesi. V příštím roce čeká ekonomiku podle vlády pokles o dalších 3,8 procenta po letošním propadu o 6,4 procenta. Oživení se očekává až v roce 2014. Míra nezaměstnanosti v Řecku se v září vyšplhala na rekordních 26 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK