ČNB udělila PFČP licenci pro provozování fondů ve druhém pilíři

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka udělila Penzijnímu fondu České pojišťovny (budoucí Penzijní společnosti České pojišťovny) licence pro provozování fondů v rámci druhého pilíře penzijní reformy. Největší penzijní fond v ČR tak od ledna začne nabízet vedle doplňkového penzijního spoření se státním příspěvkem rovněž důchodové spoření, řekl dnes ČTK mluvčí fondu Petr Brousil.

 

"Druhý pilíř rozšiřuje možnosti zajištění příjmů v důchodovém věku. Jeho nesporné výhody jsou v tom, že tyto prostředky uvidí občan na svém účtu, může o nich rozhodovat a jsou předmětem dědictví, což státní penze nenabízí," uvedl generální ředitel PFČP Tomáš Matoušek.

Penzijní společnost ČP nabídne klientům možnost spoření v rámci čtyř důchodových fondů, a to dynamickém, vyváženém, konzervativním a fondu státních dluhopisů. Současně s tím nabídne klientům využití spoření v rámci tzv. programu životního cyklu spojeného s těmito fondy. PFČP je s 1,2 milionu klientů největším penzijním fondem v Česku.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů penzijních fondů. Všechny úspory klientů nynějšího fondu budou vyčleněny do tzv. transformovaného fondu a zbývající majetek zůstane evidován v penzijní společnosti.

Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegonn a ING PF. Vedle šesti fondů, které v něm naopak působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Nové fondy na rozdíl od těch současných už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK