Koruna nepatrně posílila k oběma hlavním světovým měnám

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne nepatrně posílila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 se proti pondělku vůči euru obchodovala o haléř výše na 25,21 Kč/EUR a k dolaru získala dva haléře na 19,14 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Pokud se oprostíme od minimalistických několikahaléřových pohybů, tak koruna od konce listopadu stagnuje. Konec roku a vánoční svátky se na devizovém trhu obvykle projevují nižší obchodní aktivitou a tím pádem i nižší likviditou," poznamenal Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Jedinou šancí, že koruna opustí dosavadní stojaté vody, je podle něj středeční zasedání bankovní rady České národní banky. "Očekávání jsou taková, že centrální bankéři neoznámí nic nového, co by účastníky finančního trhu mohlo překvapit. Nelze však úplně vyloučit, že se bankovní rada rozhodne nadělovat dárky již před Štědrým dnem a například blíže specifikovat vhodný kurz koruny vůči euru," uvedl Novák.

Maďarská centrální banka jedná už dnes a s velkou pravděpodobností pošle sazby opět níž, na 5,75 procenta, doplnil Tomáš Vlk z Patria Finance.

Euro se vůči dolaru kolem 10:30 obchodovalo na 1,3170 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK