Inflace v Británii překvapivě zůstala na 2,7 procenta

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. prosince (ČTK) - Míra inflace ve Velké Británii v listopadu překvapivě zůstala na 2,7 procenta a je na nejvyšší úrovni od letošního května. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Data naznačují, že britská centrální banka má zřejmě oprávněné obavy, když uvedla, že současné tlaky na růst cen mohou být trvalejšího charakteru.

Na 2,7 procenta se inflace zvýšila už v říjnu, což bylo pro většinu ekonomů rovněž překvapením. Na listopad předpovídali opětovný pokles, a to hlavně kvůli levnějšímu benzinu. Ukázalo se ale, že jeho ceny neklesly natolik, aby smazaly vliv zdražování u jiných položek.

V listopadu se zvyšovaly hlavně ceny potravin, především chleba a brambor. Inflace ve službách zrychlila dokonce na 4,2 procenta, a dostala se tak nejvýše od loňského prosince.

Centrální banka ve své čtvrtletní předpovědi v listopadu uvedla, že míra inflace bude v příštím roce a půl zřejmě výrazně vyšší, než se banka předpokládala v předchozí zprávě zveřejněné v srpnu. Ekonomové se domnívali, že v listopadu inflace klesne zpět na 2,6 procenta.

Podle současných prognóz centrální banky se inflace dostane zpět pod dvě procenta asi až ve třetím čtvrtletí 2014. To by bylo o devět měsíců déle, než předpovídala v srpnu. Banka s vyšší inflací počítá navzdory tomu, že očekává jen slabý hospodářský růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK