GFI: Objem špinavých peněz opět narůstá, nejvíce v Číně

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. prosince (ČTK) - Kriminalita, korupce a daňové úniky stály rozvojový svět v posledních deseti letech zhruba 5,9 bilionu dolarů (asi 113 bilionů Kč). Uvádí to nová zpráva organizace Global Financial Integrity (GFI), která bojuje za zprůhlednění finančních transakcí. Nová data jsou za posledních deset let do roku 2010 a mimo jiné ukazují, že s tímto problémem se teď mnohem víc potýká Čína.

Jen za rok 2010 se objem špinavých peněz vyšplhal na téměř 859 miliard dolarů (asi 16,5 bilionu Kč), a přiblížil se tak předkrizové úrovni. V roce 2008 dosahoval zhruba 871 miliard USD (asi 16,7 bilionu Kč), zatímco o rok později kvůli dopadům globální krize spadl na 776 miliard dolarů (zhruba 14,9 bilionu Kč).

První místo na seznamu zemí, přes které proudí špinavé peníze, má nyní Čína. Z celkových skoro 859 miliard dolarů v roce 2010 na ni připadala skoro polovina. Špinavé peníze z Číny putují buď do daňových rájů, nebo do bank ve vyspělých zemích. Z Číny tak proudí osmkrát větší objem špinavých peněz než z Malajsie a Mexika, které jsou na dalších místech.

Celkový objem špinavých peněz byl v roce 2010 asi o 11 procent vyšší než o rok dříve. Podle GFI je to důkaz, že vlády musí mnohem víc spolupracovat při výměně informací o daňových subjektech.

"Astronomické sumy špinavých peněz nadále proudí z rozvojových zemí dál do daňových rájů a bank ve vyspělých zemích," upozornil ředitel GFI Raymond Baker. "Z rozvojových zemí přitom odtéká čím dál víc peněz v době, kdy se bohaté i chudé země snaží podpořit hospodářský růst. Tato zpráva by měla být pro světové lídry budíčkem, že je třeba dělat víc, pokud se má ten škodlivý odtok peněz zastavit," dodal.

Mezi prvními deseti státy se nově objevily Indie, Nigérie a Filipíny. Ve všech deseti zemích je závažným problémem korupce a ve většině existují obrovské rozdíly mezi bohatými a chudými. Typické jsou ale podle GFI také problémy s vnitřní bezpečností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK