ČBA: Tempo růstu objemu úvěrů nadále klesá, úrokové sazby také

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Tempo růstu objemu úvěrů kleslo i během října, a to z čtyř procent v září na 2,8 procenta v říjnu. Potvrzuje se tak efekt celkové recese ekonomiky, která se s určitým zpožděním postupně projevuje i na úvěrovém trhu. Informovala o tom dnes Česká bankovní asociace s tím, že klesají i úrokové sazby u nových úvěrů.

Průměrná úroková sazba z nových úvěrů poskytnutých podnikům se v říjnu snížila o 0,24 procentního bodu na 2,94 procenta. Týká se to kontokorentů, revolvingovýh úvěrů a pohledávek z karet. V případě ostatních úvěrů sazby klesly mírně na 2,34 procenta. U domácností se mírně snížily průměrné sazby z nových úvěrů na spotřebu na 14,06 procenta, sazby z nových úvěrů na nákup bytových nemovitostí stagnovaly na 3,78 procenta.

Objem úvěrů v selhání, kam patří například půjčky nesplácené 90 a více dní, ke konci října mírně stoupl na 136,5 miliardy korun, což je 5,82 procenta z celkového objemu úvěrů. Přitom u nefinančních podniků podíl vzrostl poprvé po více než dvanácti měsících, a to na na 7,51 procenta. U domácností podíl problematických úvěrů rovněž stoupl, a to na 5,21 procenta.

Do konce letošního října půjčily banky působící v ČR firemnímu sektoru v korunách a cizích měnách celkem 838,5 miliardy korun, domácnostem pak 1,035 bilionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK