Národní dotace do zemědělství budou vyšší o 630 milionů korun

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Ministerstvo zemědělství zvýšilo rozpočet národních dotací pro letošní a příští rok o 630 milionů korun. Peníze, které ministerstvo získalo z Pozemkového fondu, podpoří živočišnou výrobu, konkrétně chov prasat a drůbeže. ČTK o tom dnes informovala ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová.

V letošním roce dostanou zemědělci podle nedávno schválené novelizace zákona o Pozemkovém fondu 460 milionů korun a v příštím roce 170 milionů korun, přičemž tato částka může být ještě navýšena.

"Peníze z Pozemkového fondu využijeme na živočišnou výrobu. Z částky 630 milionů korun rozdělíme přibližně 30 procent na dotace, které pomůžou zemědělcům s ozdravením chovů drůbeže, zbývajících 70 procent získají chovatelé prasat. Z toho jsme více než 60 milionů vyčlenili na ozdravení chovů prasnic," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Celkově bude letos na národní dotační programy vyplaceno 1,3 miliardy korun a v roce 2013 minimálně 770 milionů korun.

Vyšší podporu umožnila nedávno schválená novela zákona o Pozemkovém fondu. "Díky zákonu o Pozemkovém fondu můžeme podpory do českého zemědělství a venkova zvýšit v letech 2012 a 2013 celkem o 2,6 miliardy korun," připomněl ministr.

Na spolufinancování Programu rozvoje venkova tak ministerstvo přidělí 800 milionů korun a do programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, které podporují například pojištění plodin a hospodářských zvířat, přidá 330 milionů korun.

Ještě letos a v příštím roce přidělí Bendlův úřad z prostředků Pozemkového fondu 140 milionů korun na hnojení a vápnění lesů v imisně zatížených oblastech. Na výstavbu čistíren odpadních vod a vodohospodářské infrastruktury bude vyčleněno 100 milionů korun. Na národní doplňkové platby k přímým platbám půjde 400 milionů korun a na pozemkové úpravy, které zlepší protipovodňovou prevenci, 200 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK