MF a ČNB opět v pravidelné zprávě nedoporučují nyní přijmout euro

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí a Česká národní banka opět doporučily vládě prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny. Česko by také nemělo v průběhu roku 2013 usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů ERM-2, neboť situace pro přijetí eura v ČR v současné době není příznivá. Vyplývá to z materiálu MF o vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou, který má ve středu projednat vláda.

ČR se zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena. Stanovení termínu vstupu je však v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti. Případné neplnění kritérií konvergence nemá nyní pro ČR žádné přímé důsledky. Výjimkou je kritérium udržitelnosti veřejných financí.

Kritérium cenové stability i dlouhodobých úrokových sazeb ČR dosud bez problémů plnila. V loňské zprávě ale MF upozornilo, že kvůli dopadu zvýšení snížené sazby DPH pravděpodobně nebude letos kritérium cenové stability plněno.

Stejně tak nemá ČR problém s dluhem, který podle požadavků EU nesmí přesáhnout 60 procent HDP. Podle odhadů MF by měl příští rok stoupnout na 47,6 procenta.

Naopak kritérium udržitelnosti veřejných financí ČR v letošním roce nesplní. Pro příští rok ale vláda naplánovala rozpočet s deficitem veřejných financí 2,9 procenta HDP, když pro přijetá eura je nutné udržet deficit pod třemi procenty HDP.

Za letošní rok MF očekává nárůst deficitu veřejných financí na pět procent hrubého domácího produktu. Ten je způsoben především účetním dopadem nedávno schválených církevních restitucí a také problémy s dřívějším čerpáním fondů EU. Do dluhu se podle materiálu církevní restituce v letošním roce nepromítnou, protože fakticky se kompenzace bude splácet po dobu 30 let. Původně v říjnu MF počítalo letos s deficitem 3,2 procenta HDP.

Vyhodnocení plnění kritéria stability měnového kurzu je možné teprve poté, co česká měna vstoupí do kurzového mechanizmu ERM-2 a bude stanovena centrální parita koruny k euru. Přijetí členského státu EU do eurozóny je totiž podmíněno úspěšným minimálně dvouletým setrváním národní měny v ERM-2.

Česko v nejbližší době se zavedením evropské měny nepočítá. Vláda dlouhodobě prosazuje, aby ČR přijala jednotnou evropskou měnu, až to pro ni bude výhodné. Přijetí eura navíc v současnosti podle politických představitelů nenahrává ani současná situace v eurozóně vyvolaná dluhovou krizí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK