Pražský akciový trh zpevnil, index PX přidal téměř dvě procenta

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh dnes výrazně zpevnil. Hlavní index PX si připsal 1,94 procenta na 1031,01 bodu. Rostly všechny velké emise, cenné papíry rakouské Erste Bank posílily o téměř 4,5 procenta.

Pražská burza dnes svým růstem překonala všechny okolní trhy. Hlavní zásluhu na tom měl prudký růst akcií Erste Bank, dobrá nálada v sektoru pak podpořila také akcie uhelné společnosti NWR, uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Cenné papíry Erste posílily o 4,46 procenta na 611 korun. "Titul si tak již od začátku listopadu připisuje neuvěřitelných 31 procent a pokračuje v růstu na úrovně nevídané od září loňského roku bez výraznější korekce," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Cena akcií NWR stoupla o 3,78 procenta na 90,50 koruny. Dařilo se i akciím mediální společnosti CME, které se zhodnotily o 2,43 procenta na 109,50 koruny.

Akcie energetické firmy ČEZ přidaly více než dvě procenta na 658 korun. Miloslav Veselý z Fio banky upozornil, že analytici banky Goldman Sachs zvýšili doporučení pro titul na "koupit" z původního "neutral", cílovou cenu snížili na 874 korun z 883 Kč.

ČEZ dnes oznámil, že dokončí předběžné hodnocení nabídek na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín koncem února. Původně to chtěla stihnout na přelomu letošního a příštího roku, kvůli sporům po vyřazení francouzské Arevy ze soutěže se jí to ale nepodaří. Akcionáři ČEZ dnes na mimořádné valné hromadě udělili souhlas k vyčlenění uhelné elektrárny Dětmarovice do samostatné společnosti.

Reagovat na okolní růst podle Vladimíra Urbánka ze serveru Kurzy.cz nedokázaly pouze nejslabší tituly. Třetinu hodnoty ztratily akcie technologické firmy KIT digital po oznámení, že americký Nasdaq již neobnoví obchodování s tímto titulem a po zprávách o hledání nového auditora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK