Americké akcie díky pokroku v jednáních o rozpočtu dál rostou

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování pokračovaly v růstu. Investoři na základě posledního vývoje doufají, že jednání politiků o snížení rozpočtového deficitu povedou k dohodě na odvrácení masivní fiskální restrikce, tzv. fiskálního útesu.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index posílil o 0,6 procenta na zhruba 13.311 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,7 procenta na 1441 bodů. Index technologického trhu Nasdaq získával 1,1 procenta a byl kolem 3043 bodů.

Americký prezident Barack Obama v pondělí navrhl republikánům v Kongresu kompromis, v němž připustil zvýšení nejvyšší sazby příjmové daně od hranice 400.000 dolarů ročně, tedy vyšší úrovně než dosud požadoval, a naznačil také ochotu k výraznějšímu snížení státních výdajů. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner to ocenil jako "krok správným směrem", i když stále ještě nedostatečný. Republikáni předtím poprvé připustili zvýšení sazby daně z příjmu, a to pro skupinu nad milionem dolarů ročně.

Vyhlídky na pokrok v jednáních výrazně posílily akcie už v pondělí. Investoři však vzhledem k přetrvávající nejistotě nejsou příliš ochotni jít do větších sázek. "Nikdy nemůžeme odhlédnout od možnosti, že vláda udělá něco hloupého a celé to zmaří, nyní je ale trh díky zlepšeným vyhlídkám spokojenější," řekl agentuře Reuters Michael Holland, šéf firmy Holland & Co.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK