Světová banka zlepšila odhad růstu čínské ekonomiky

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světová banka dnes zvýšila odhad hospodářského růstu v Číně pro příští rok. Zlepšila také souhrnný výhled rozvíjejících se ekonomik ve východní Asii.

 

"Očekáváme, že tento region bude v roce 2013 těžit z pokračující silné domácí poptávky a mírného oživení světové ekonomiky," uvedla banka. "Většina zemí v regionu si udržela silné makroekonomické základy a měla by být schopna odolat vnějším šokům," dodala.

Světová banka nyní předpokládá, že čínská ekonomika v příštím roce stoupne o 8,4 procenta. V říjnové prognóze přitom počítala s růstem o 8,1 procenta. "Zpomalení čínské ekonomiky již zřejmě dosáhlo svého dna," uvedla banka.

Odhad růstu všech rozvíjejících se ekonomik ve východní Asii banka zvýšila na 7,9 procenta z dříve předpokládaných 7,6 procenta. Klíčovým faktorem pro udržení hospodářského růstu v regionu je podle banky domácí poptávka, a to v podobě soukromé spotřeby i podnikových investic, napsala agentura Reuters.

Čínský hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 7,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 2009. Čína se nyní potýká s negativními důsledky pomalého hospodářského oživení ve Spojených státech a dluhové krize v Evropě. Peking se snaží domácí ekonomiku podpořit řadou opatření, například snižováním úrokových sazeb a investicemi do infrastruktury.

Čínský ministr obchodu Čchen Te-ming minulý měsíc uvedl, že tempo hospodářského růstu by v letošním roce mohlo překonat plánovaných 7,5 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpověděla, že Čína během čtyř let vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK