Americké akcie dopoledne mírně oslabovaly, zájem byl o GM

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným poklesem, který byl podle analytiků zřejmě reakcí na silný růst z předchozích dvou dnů, kdy trh zpevnil nejvíce za poslední měsíc. Zájem byl především o akcie automobilky General Motors, kde k růstu pomohla zpráva o chystaném nákupu akcií, které v GM drží vláda.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.333 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,1 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 0,2 procenta na 1444 bodů, index Nasdaq Composite byl ale v zisku 0,1 procenta a nacházel se blízko 3056 bodů.

Automobilka General Motors oznámila, že od ministerstva financí koupí asi 200 milionů svých akcií, za které nabídka zhruba 5,5 miliardy dolarů. Cena za jednu akcii byl skoro osm procent nad závěrečnou úterní cenou na burze. Dopoledne tak akcie firmy vykazovaly nárůst až o 9,5 procenta, růst ale později trochu polevil.

K růstu Nasdaqu přispěly akcie společnosti Oracle. Výrobce databázového softwaru v úterý oznámil příznivější hospodářské výsledky, než s jakými počítal trh, díky čemuž akcie firmy dopoledne vykazovaly nárůst o více než čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK