Nezaměstnanost na Slovensku vzrostla na více než osmileté maximum

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost na Slovensku v listopadu stoupla na 13,94 procenta z říjnových 13,69 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od června roku 2004. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Ekonomové předpokládali, že nezaměstnanost stoupne mírněji.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, v listopadu na Slovensku vzrostl třetí měsíc po sobě, a to na 376.638 lidí. V říjnu bylo bez práce téměř 370.000 obyvatel země. Oproti minulému roku se řady nezaměstnaných rozšířily o bezmála 21.000 osob.

Vysoká nezaměstnanost je jedním z největších problémů exportně orientované ekonomiky, která je závislá na automobilovém průmyslu. Slovensko se v eurozóně sice řadí ke státům s nejvyšším růstem hospodářství, ani to ale nepomáhá zlepšovat situaci na trhu práce. Kvůli očekávanému zpomalení ekonomiky se obrat ve vývoji nezaměstnanosti na Slovensku v příštím roce nečeká.

Někteří analytici už dříve upozornili, že firmy s nedostatkem objednávek propustí zaměstnance ještě do konce letošního roku. Od ledna totiž vstoupí v platnost novela zákoníku práce, která zvýší náklady podniků na propouštění. V příštím roce také stoupnou daně ze zisku firem, lépe vydělávající zaměstnanci a lidé zaměstnaní na dohody mimo běžný pracovní poměr zase zaplatí až na výjimky vyšší povinné odvody.

Také v Česku pokračoval v listopadu růst nezaměstnanosti a počet lidí bez práce překročil hranici půl milionu. Míra nezaměstnanosti v ČR se zvýšila na 8,7 procenta z říjnových 8,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK