Tisk: MMF požaduje po věřitelích, aby Kypru odpustili část dluhů

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. prosince (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) podmiňuje finanční pomoc pro Kypr tím, že věřitelé, včetně soukromých investorů, odpustí zemi část dluhů. Informoval o tom dnes německý list Süddeutsche Zeitung na svých internetových stránkách.

MMF se podle listu obává, že Kypr navzdory reformám nebude schopen dostat svůj nynější dluh pod kontrolu. Pro odpis části kyperských dluhů jsou údajně i některé členské země eurozóny. Jiné však upozorňují, že eurozóna by tak porušila slib učiněný při odpisu řeckých dluhů.

Eurozóna tehdy zdůraznila, že takovýto postup je mimořádný a nebude se opakovat. Pokud by nyní tento slib porušila, mohlo by to vést ke ztrátě její důvěryhodnosti, píše Süddeutsche Zeitung.

Kypr podle listu potřebuje pomoc v objemu přes 17 miliard eur (asi 430 miliard Kč). Tato částka zhruba odpovídá ročnímu hrubému domácímu produktu této země. V poměru k HDP by se tak jednalo o největší pomoc, jakou zatím některý z členských států eurozóny získal. "Situace na Kypru je výrazně dramatičtější než v Řecku," řekl listu Süddeutsche Zeitung nejmenovaný vysoký představitel EU.

Kypr se na Evropskou unii obrátil s žádostí o finanční pomoc už letos v červnu. Země má problémy kvůli řecké dluhové krizi, hrozí jí vysoké náklady na sanaci dvou největších bank a potřebuje také peníze k pokrytí rozpočtového deficitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK