GfK: Spotřebitelská nálada v Německu se zhoršuje

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. prosince (ČTK) - Spotřebitelská nálada v Německu se příští měsíc dále zhorší, již čtvrtý měsíc za sebou, a index nálady se propadl nejníže za více než rok. Spotřebitelé se stále více obávají dopadu dluhové krize v eurozóně na největší evropskou ekonomiku. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, klesl na 5,6 bodu z prosincových revidovaných 5,8 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že index zůstane na prosincovém nerevidovaném údaji 5,9 bodu.

Průzkum GfK rovněž ukázal, že ochota Němců nakupovat je nejnižší od května 2010. Zhoršilo se i jejich očekávání dalšího ekonomického vývoje. Naopak se zlepšilo očekávání budoucích příjmů.

Německo bylo v posledních třech letech, kdy eurozóna bojuje s dluhovou krizí, relativně zdravé. Ekonomové však nyní čekají, že hrubý domácí produkt Německa se v posledním čtvrtletí klesne kvůli zpomalení globální růstu a krizi. Naděje vkládají do soukromé spotřeby, která činí zhruba 60 procent HDP Německa, protože vývoz na důležité trhy v krizi slábne. Němci jsou tradičně spíše spořivým národem, avšak úrokové sazby jsou nyní nízké, což by je mohlo přimět k vyššímu utrácení, napsala agentura Reuters.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí mírně zpomalila růst. HDP proti předešlému čtvrtletí stoupl o 0,2 procenta po růstu o 0,3 procenta ve druhém čtvrtletí. V meziročním srovnání zvolnil HDP růstové tempo na 0,4 procenta z 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK