Pražská burza dál oslabuje, PX ztrácí procento

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne dál oslabuje. Kolem 11:00 byl hlavní index PX níže o 1,05 procenta na 1022,92 bodu. Nedaří se většině akcií, dolů ho táhnou především finanční emise a telekomunikační operátor Telefónica ČR. Cenné papíry těžební NWR ztrácejí necelá čtyři procenta, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Podobně obchodují i okolní akciové trhy.

Negativní nálada přichází podle Pavola Mokoše z Patria Direct ze zámoří, kde republikáni smetli ze stolu návrh na zvýšení daní, který navrhoval republikánský předseda dolní parlamentní komory John Boehner. "Zahraniční investory do Prahy navíc netáhne ani zhoršení politické situace v České republice poté, co čtvrteční nečekané odvolání Karolíny Peake z postupu ministryně obrany zahýbalo základy koaliční vlády," poznamenal Mokoš.

Dalším výběrem zisků procházejí dopoledne bankovní tituly, které se podle Mokoše v posledních dnech těšily velkému zájmu investorů. Akcie Erste Bank zlevnily o procento a půl na 595 korun a cenné papíry Komerční banky byly níže o 0,67 procenta na 4000 korun. Se ztrátou obchoduje i pojišťovna VIG, dopoledne odepsala 1,56 procenta na 978,50 Kč.

Ze zbylých dvou velkých emisí klesly akcie Telefóniky ČR o 1,20 procenta na 313,70 Kč, cenné papíry energetické skupiny ČEZ naopak necelých půl procenta přidaly.

Akcie NWR ztrácejí podle Mokoše nejvíce za více než měsíc, dopoledne spadly o 3,81 procenta na 92,20 Kč. Analytici Goldman Sachs snížili doporučení pro akcie NWR na "prodat" z "neutrální" a cílovou cenu snížili asi na 77,50 Kč ze 106 Kč, uvedl Mokoš.

O zhruba dvě procenta slabší byly dopoledne i cenné papíry developera Orco a mediální společnosti CME. Přes procento pak ztrácely petrochemický holding Unipetrol a sázková společnost Fortuna.

Textilka Pegas Nonwovens naopak více než procento na 492,50 Kč získala.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK