Nokia a RIM urovnaly patentové spory, mají novou licenční dohodu

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 21. prosince (ČTK) - Problémový finský výrobce mobilních telefonů Nokia Corp. se dohodl na urovnání patentových sporů s kanadskou společností Research In Motion. Nokia a RIM uzavřely novou licenční dohodu, v jejímž rámci RIM získá od Nokie práva k patentům výměnou ze větší jednorázovou platbu a pravidelné licenční poplatky. Bližší informace firmy neposkytly s tím, že podmínky jsou tajné.

Nokia minulý měsíc podala žalobu kvůli porušování patentů na RIM, výrobce přístroje BlakBerry, v Británii, USA a Kanadě. Současná dohoda ruší veškeré patentové spory, které spolu obě společnosti vedly. Podobné spory vede Nokia také se společnostmi HTC a ViewSonic.

Přední výrobci telefonů a mobilního zařízení se stále více obracejí na soudy v případě porušování patentů, protože trh s chytrými telefony rapidně roste. Nokia patří mezi přední držitele patentů v odvětví a za poslední dvě desetiletí investovala do mobilního výzkumu a vývoje 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč). Loni získala podle agentury AP od Applu 565 milionů USD (10,8 miliardy Kč) za urovnání patentových sporů.

Nokia se snaží využít svých patentů k tomu, aby si zajistila peníze na svůj provoz. Její tržby v poslední době klesají a trápí jí i nedostatek hotovosti. Důvodem je silná konkurence na trhu chytrých telefonů, zvláště přístrojů od firem Apple a Samsung.

Nokia získá ročně z licenčních poplatků za patenty z oblasti mobilní telefonie kolem 500 milionů eur. Někteří analytici se domnívají, že by mohla získat o stovky milionů eur více, pokud by se jí podařilo úspěšně dokončit jednání i s dalšími firmami, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK