Prezident podepsal zákon stanovující institucím účet u ČNB

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o rozpočtových pravidlech, podle níž budou muset mít veřejné instituce účet u České národní banky. Tam jim stát bude posílat státní příspěvky a dotace. O podpisu prezidenta dnes ČTK informoval mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Organizační složky státu mají mít účty u ČNB do tří měsíců od účinnosti novely, tedy asi do konce března příštího roku. Ve stejné lhůtě mají zrušit své účty u komerčních bank. Příspěvkové organizace, tedy například nemocnice, mají pětileté přechodné období, do kdy si budou muset účty u ČNB zřídit.

Zřízení účtů souvisí se vznikem Jednoho inkasního místa, které od roku 2014 bude vybírat peníze pro stát, kraje i obce. Těm pak převede peníze na účty u ČNB. Cílem novely je úprava sestavování a fungování rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny. Nová pravidla mají zlepšit správu veřejných financí.

Poslanci v úterý podpořili požadavek Senátu, který na rozdíl od vládní předlohy doporučil omezit platební funkce centrální banky vůči obcím, krajům nebo vysokým školám. Senát mimo jiné doporučil, aby ČNB pouze posílala krajům či obcím státní příspěvky a dotace z účtů, které tyto instituce budou u ČNB mít. Kraje a obce nebudou muset mít na účtech u ČNB peníze z příjmu podílu na vybraných daních. Pokud tuto možnost samosprávy vyloučí a včas to písemně oznámí ministerstvu financí a správci daně, budou se jim podíly převádět na jejich komerční účty.

Novela počítá také s tím, že návrh výdajů a příjmů Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a Kanceláře veřejného ochránce práv by měl nově posuzovat sněmovní rozpočtový výbor. Bude je muset projednat do 20. června běžného roku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK