Dolar zpevňuje, podpořil jej nepříznivý vývoj jednání v USA

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Americký dolar na devizových trzích ve světě dnes převážně zpevňoval a k jeho růstu přispěl hlavně nepříznivý vývoj jednání o fiskální politice ve Spojených státech. Zájem o dolar se zpravidla zvyšuje v dobách politické a ekonomické nejistoty, kdy investoři ztrácejí zájem o riziková aktiva. Dolar je obecně považován za bezpečnou měnu.

Kolem 17:30 se euro k dolaru prodávalo za 1,3197 USD, a proti hodnotám ze čtvrtka tak ztrácelo zhruba 0,3 procenta. V minulých dnech bylo naopak euro v oblibě, neboť se zlepšily vyhlídky eurozóny a zdálo se, že američtí politici se dohodnou na způsobu snižování rozpočtového deficitu.

Proti japonskému jenu dolar klesal, což je ale podle analytiků technická reakce na kroky japonské centrální banky. Ta zvýšila objem nákupu dluhopisů méně, než se všeobecně očekávalo. Dolar tak odepsal 0,5 procenta na 83,96 JPY.

Ve Spojených státech se ve čtvrtek večer nečekaně zadrhla jednání, která mají zabránit takzvanému pádu z fiskálního útesu. Tak se říká situaci, kdy vyšší daně v kombinaci s výdajovými škrty způsobí, že se ekonomika vrátí k recesi. Republikáni odmítli podpořit návrh, který jim předložil předseda sněmovny John Boehner a který měl sblížit postoj obou stran.

Mírně zpevnil i takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn. Index se odpoledne pohyboval kolem 79,47 bodu a přidával 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK