V dukovanské elektrárně končí poslední letošní odstávka

26.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 26. prosince (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany byla po odstávce připojena první turbína čtvrtého bloku. Zatím pracuje přibližně na desetiprocentní výkon. Během noci by se měla připojit druhá turbína. Na plný výkon by se blok měl dostat během čtvrtka. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Odstávka začala 17. listopadu. Kvůli poruše zavážecího stroje se prodloužila o několik dní.

Blok číslo čtyři měl původně kvůli výměně části jaderného paliva a revizím zařízení stát 32 dní, odstávka měla skončit v polovině minulého týdne.

Zavážecí stroj funguje nad reaktorem. Slouží k vyskladňování kazet s použitým jaderným palivem z reaktoru do bazénu s chladicí vodou a k zavážení čerstvého paliva. Při odstávce energetici zjistili, že se uvolnila kladka na pracovní tyči tohoto stroje. "Prodloužení odstávky způsobila především náročná kontrola při hledání čepu kladky, který má tvar šroubu," popsal Spilka. Energetici hledali tento chybějící díl s rozměry 12 krát 50 milimetrů, aby získali jistotu, že nezůstal v primárním okruhu.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky. Kvůli výměně části jaderného paliva a revizím se každý blok zastavuje jednou za rok, práce obvykle trvají přibližně měsíc. Další plánovaná odstávka v dukovanské elektrárně, která se uskuteční na třetím bloku, by měla začít v únoru 2013.

Dukovanská elektrárna v pondělí 17. prosince překonala své roční výrobní maximum z roku 2008, kdy do distribuční sítě dodala 14,448 terawatthodiny (TWh) elektrického proudu. Starší ze dvou českých jaderných elektráren je v provozu 27 let, pokrývá zhruba pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Letošní výroba by se podle plánu měla zastavit na hranici 15 TWh.

bjr dp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK