Ropa výrazně zdražuje, pomáhá statistika z realitního trhu v USA

26.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes výrazně zpevňovaly a k růstu jim pomáhala především solidní data z realitního trhu ve Spojených státech. Obchodní aktivita ale byla slabá, protože v některých významných finančních centrech se kvůli vánočním svátkům stále neobchodovalo.

Kolem 17:00 se barel severomořské ropy Brent prodával asi za 110,60 USD, a proti předchozímu závěru v New Yorku tak jeho cena vykazovala nárůst asi o 1,6 procenta. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila skoro o 2,5 procenta na téměř 90,80 USD.

Průzkum S&P/Case Shiller ukázal, že ceny rodinných domů se ve většině amerických velkoměst v říjnu zvýšily. K růstu pomohla celkově lepší situace na trhu v kombinaci s nižší zásobou neprodaných realit. Potvrdilo se tak, že trh bydlení v USA se dál zvolna zotavuje.

Ropa je teď nejdražší od poloviny října. Investoři její ceny posouvají vzhůru mimo jiné proto, že USA podle nich nezasáhne fiskální krize. Tamní politici ale mají už jen pár dnů na to, aby se dohodli, jak budou snižovat rozpočtový deficit. Pokud se neshodnou, nastoupí od ledna automatické výdajové škrty a zvýší se většina daní.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 110,56 108,80 New York - Nymex WTI únor 90,77 88,61

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK