Japonský jen výrazně klesá, trh sleduje kroky nové japonské vlády

26.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. prosince (ČTK) - Japonský jen během dnešního obchodování na devizových trzích ve světě prudce oslabil, a reagoval tak na chystané kroky nové japonské vlády. Její premiér Šinzó Abe už dříve avizoval, že se bude snažit centrální banku přimět k výraznějšímu uvolnění měnové politiky a k větší podpoře ekonomiky.

Kolem 18:00 se dolar k jenu prodával za zhruba 85,64 JPY, a vykazoval tak nárůst o více než jedno procento. Během dne vystoupil až na 85,70 JPY, což byla nejvyšší hodnota od září 2010. Podobně euro k jenu zpevnilo až na 113,13 JPY, což byla nejvyšší hodnota od srpna 2011. Později se kurz mírně snížil na 113,04 JPY, což byl nárůst o 1,2 procenta.

Japonská měna začala prudce klesat už po slovech nového ministra financí Taró Asa. Ten řekl, že nový premiér jej pověřil sestavením nového plánu na podporu ekonomiky, který nemusí brát ohledy na dřívější omezení objemu emise státních dluhopisů.

Japonsko má nyní stanoveno, že objem nových dluhopisů nepřesáhne hranici 44 bilionů jenů (asi deset bilionů Kč). Analytici tvrdí, že slova nového ministra financí jsou pro ně povelem, aby v prodeji japonské měny prozatím pokračovali.

V některých finančních centrech světa se kvůli vánočním svátkům pořád ještě neobchoduje, což výkyvy kurzů zesiluje. Euro k dolaru obnovilo růst a vystoupilo až na 1,3254 USD. To byl nárůst skoro o půl procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK