Akcie v USA oslabují, ztráty mají hlavně maloobchodní prodejci

26.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným růstem, zisky ale záhy odevzdaly a začaly oslabovat. Ztrátám se nevyhnuly především akcie maloobchodních prodejců, kterým uškodily zprávy o slabších předvánočních tržbách. Investoři posuzovali i vyhlídky dalších jednání o fiskální politice, která vedou tamní politici. Stále totiž hrozí takzvaný pád z fiskálního útesu.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.090 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval zhruba 0,6 procenta na 1418 bodů, zatímco index Nasdaq Composite ztrácel skoro 0,8 procenta na 2989 bodů. K poklesu se totiž vrátily akcie společnosti Apple.

První průzkumy mezi maloobchodními prodejci ukazují, že Američané před Vánocemi utráceli méně, než se čekalo. Meziročně se tržby patrně zvýšily o méně než jedno procento, což by byl nejhorší výsledek od roku 2008. Zda se situace zlepší alespoň během povánočních výprodejů, to později ukážou nová data.

Index maloobchodních společností, který sestavuje banka Morgan Stanley, v polovině obchodování vykazoval pokles o 1,8 procenta. Například akcie řetězce Macy's vykazovaly propad o tři procenta, stejně jako akcie dalšího řetězce Saks. Více než tříprocentnímu propadu se ale překvapivě nevyhnuly ani akcie on-line obchodu Amazon.com.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK