Češi utratili před Vánocemi na slevových serverech 700 mil. Kč

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slevové servery utržily v předvánočním období 700 milionů korun, což je ve srovnání s loňským prosincem a listopadem o 21 procent víc. Za celý rok 2012 stoupnou tržby slevových portálů na 2,8 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik slevového vyhledavače Skrz.cz.

 

Nejsilnějším měsícem byl jednoznačně prosinec, kdy řada lidí nakupovala slevové vouchery na poslední chvíli. Slevové servery utržily 390 milionů korun, o 29 procent meziročně víc.

"Největší zájem byl před Vánocemi o pobyty a cestování, které tvořily 51 procent obratu celého trhu," uvedl ředitel vyhledávače slev Skrz.cz Petr Kováčik. Prodej zboží tvořil na slevových serverech 15 procent obratu. Móda, která je nejvíce rostoucí kategorií, měla podíl na tržbách ve výši 8,7 procenta.

Kategorie pobytů a cestování zaznamenala v prosinci také největší nárůst obratu (4,2 pct). Naopak překvapivě oslabila kategorie zboží (-3,8 pct). Lépe se prodávaly služby z kategorií gastronomie a zábava.

Trh slevových serverů poroste podle odhadů i v roce 2013. "Obraty slevových serverů mohou vyrůst až o dalších 40 procent, tedy o další 1,2 miliardy korun. Pravděpodobně se ale změní skladba tohoto obratu," dodal Kováčik. Podle něj poroste podíl zboží na úkor služeb. Nejvíce rostoucí kategorií bude značková móda, uvedl.

Na českém trhu v prosinci působilo 100 aktivních slevových serverů. Jejich počet se podle odhadů bude dál snižovat. "Na konci dalšího roku se může stát, že se reálně budeme bavit pouze o 20 serverech," uvedl Kováčik. Ve skutečnosti jich podle něj sice bude více, ale "rozdíly v jejich obratu budou propastné".

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK