Euro posílilo díky poklesu obav z dluhové krize

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. prosince (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči americkému dolaru a vůči japonskému jenu se vyšplhalo na nejvyšší úroveň od loňského srpna. Jednotná evropská měna těží z poklesu obav ohledně dluhové krize v eurozóně. Japonský jen je naopak pod tlakem kvůli očekávání, že Japonsko se bude snažit podpořit domácí ekonomiku agresivním uvolňováním měnové politiky.

Euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,3274 USD. Vůči jenu vystoupilo až na 114,14 JPY. Dolar vůči jenu posílil na více než dvouleté maximum 85,92 JPY, napsala agentura Reuters.

Japonský jen se od začátku letošního roku vůči dolaru propadl o zhruba 10,5 procenta. Je tak na cestě k nejprudšímu celoročnímu poklesu od roku 2005. Předpokládá se, že nová japonská vláda se bude snažit oslabit kurz domácí měny, aby podpořila export.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro páteční vydání německého listu Bild uvedl, že eurozóna již má nejhorší část dluhové krize za sebou. Analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman upozornil, že eurozóna se dostala z okraje propasti díky Evropské centrální bance a jejímu programu pro nákup dluhopisů.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK