Ceny ropy stagnují, investoři sledují rozpočtová jednání v USA

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy se dnes výrazněji nezměnily. Pozornost investorů se soustředí na rozhovory o odvrácení rozpočtové krize ve Spojených státech. Ty jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

 

Severomořská ropa Brent zlevnila o deset centů na 110,97 dolaru za barel poté, co ve středu její cena vzrostla o zhruba dvě procenta. Cena americké lehké ropy WTI se naopak zvýšila o 15 centů na 91,13 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Američtí politici se nyní snaží dosáhnout dohody o odvrácení takzvaného fiskálního útesu, což je označení pro automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku. Tato opatření by podle některých analytiků mohla americkou ekonomiku uvrhnout do recese.

"Trhy kolísají mezi optimismem a pesimismem ohledně vyhlídek na dosažení kompromisu. Očekáváme dohodu na poslední chvíli," řekli k rozpočtovým jednáním v USA analytici ze společnosti Bank of America-Merrill Lynch.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 110,97 111,07 New York - Nymex WTI únor 91,13 90,98

pmh dvd

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK