Pražská burza po vánočních svátcích stagnovala

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Pražská burza po vánočních svátcích stagnovala kolem pátečního závěru, když hlavní index PX ztratil čtyři setiny procenta na 1035,95 bodu. Dolů ho táhly především akcie Komerční banky, pojišťovny VIG a energetické skupiny ČEZ. Dařilo se naopak Erste Bank, developerovi Orco či těžební firmě NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Nálada na zahraničních trzích byla podle Vladimíra Urbánka ze serveru Kurzy.cz spíše optimistická, investoři věnovali hlavní pozornost dalšímu vývoji jednání o rozpočtové krizi v USA a výhledům pro příští rok. "Na domácí scéně se pozornost při snížené likviditě zaměřila především na banky, energetiku a akcie Telefóniky ČR," uvedl Urbánek.

Bankovní emise dnes vykázaly smíšené výsledky. Zatímco cenné papíry Erste Bank zdražily o 3,12 procenta na 609 korun, akcie Komerční banky spadly o 1,80 procenta na 4031 korun. Zlevnila také pojišťovna VIG, a to o 1,77 procenta na 998 korun.

Ze zbylých dvou velkých emisí ztrácel necelé procento na 670,10 Kč i ČEZ, akcie telekomunikačního operátora Telefónica naopak mírně rostly, zpevnily o 0,13 procenta na 320 korun.

Nejvýrazněji dnes posílily akcie Orka, povyskočily o více než pět procent na 62 korun. Výraznější zájem byl o cenné papíry NWR, které přidaly 2,81 procenta na 98,70 Kč. "Tento titul těžil patrně z relativně optimistických výhledů pro související komoditní segmenty, které by měly v následujícím roce profitovat z oživení v Číně a v USA," poznamenal Urbánek.

Necelé procento a půl na 10.700 korun si připsala tabáková společnost Philip Morris.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK