Akcie v USA dál klesají, srážejí je obavy z fiskální krize

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. prosince (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování dál klesaly. Nadále je podkopávají obavy z pádu do fiskální krize a dnes je oslabila zpráva o poklesu spotřebitelské důvěry v USA na čtyřměsíční minimum.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index klesl o 0,7 procenta na zhruba 13.020 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,9 procenta na 1407 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,9 procenta a byl kolem 2963 bodů.

Trh sleduje obnovená jednání politiků o tom, jak odvrátit "pád z fiskálního útesu", tedy masivní fiskální restrikci v podobě zvýšení daní a snížení výdajů, která by bez dohody vstoupila v platnost 1. ledna. Náladu trhu zhoršil lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid, který prohlásil, že USA směřují k pádu z útesu. Prezident Barack Obama se dnes vrací do Washingtonu, aby se podílel na dalších jednáních.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v prosinci klesla druhý měsíc po sobě a sestoupila na minimum za čtyři měsíce. Důvěru spotřebitelů tento měsíc silně podkopal právě strach z rozpočtové krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK