ČTÚ od začátku roku sníží poplatek pro mobilní sítě na 41 haléřů

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) sníží od ledna mezioperátorský poplatek pro volání do mobilních sítí z 55 na maximálně 41 haléřů za minutu. V polovině roku pak poplatek klesne na 27 haléřů. Minulý týden o tom rozhodla rada ČTÚ. Snížení poplatku by se mohlo projevit v koncových cenách hovorného. Vyplývá to z informací na internetových stránkách regulátora.

Operátoři ale v poslední době na snižování terminačních poplatků reagovali v cenících jen minimálně. Úřad začal takzvané terminační poplatky snižovat v pravidelných půlročních intervalech v roce 2009.

ČTÚ pro výpočet nových maximálních poplatků použil metodu přírůstkových nákladů, kterou doporučuje Evropská komise. Dříve používal metodu, která počítala s historickými náklady operátorů.

Úřad chtěl v příštím roce výrazně snížit i poplatky za volání do pevných sítí. Navržený pokles o tři čtvrtiny až na čtyři respektive osm haléřů za minutu označila nedávno Evropská komise za nedostatečný a vyzvala úřad, aby do skončení šetření nové maximální poplatky neschvaloval. Ceny jsou podle názoru komise vysoké a mohou vytvářet překážky pro vnitřní trh EU.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK