Francouzská ekonomika ve čtvrtletí rostla pomaleji, než se čekalo

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. prosince (ČTK) - Francouzská ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala růst v rozsahu 0,1 procenta. Ukázala to revize dat, kterou zveřejnil tamní statistický úřad. Předběžné údaje, které byly zveřejněny už dříve, ukazovaly růst 0,2 procenta. Analytici ale tvrdí, že je lepší návrat alespoň k mírnému růstu než k žádnému. Ve druhém čtvrtletí totiž ekonomika mírně klesla, v prvním zůstala beze změn.

Statistický úřad zároveň upravil odhad vývoje hrubého domácího produktu na celý letošní rok. Zatímco dosud počítal s růstem o 0,2 procenta, nyní odhad snížil na 0,1 procenta. Francie se snaží podpořit export a zastavit úbytek pracovních míst.

Nepatrný růst HDP za třetí čtvrtletí znamená, že se nenaplnily původní odhady, podle nichž by se druhá největší ekonomika eurozóny mohla do konce letošního roku znovu ocitnout v recesi.

K růstu ekonomiky přispěla hlavně spotřeba domácností, která se zvýšila o 0,2 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve naopak o 0,2 procenta klesla. Veřejná spotřeba se zvýšila o 0,4 procenta, což je proti druhému čtvrtletí mírné snížení tempa růstu. Klesaly však investice v podnikatelské sféře, v domácnostech a ve veřejném sektoru se nezměnily.

Za listopad se výdaje spotřebitelů po úpravě o inflaci zvýšily o 0,2 procenta, zatímco na trhu se čekal nulový růst. V říjnu se o 0,1 procenta snížily. Za listopadovým růstem ale byly převážně vyšší výdaje na vybavení domácností a za energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK