Americká ropa před jednáním o fiskální politice mírně zdražuje

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy na světových trzích dnes kolísají blízko hodnot z předchozího dne a obchodníci sledují hlavně jednání o fiskální politice ve Spojených státech. Na trhu je znát mírný optimismus a investoři doufají, že Američané přijdou na poslední chvíli s řešením, jak se vyhnout takzvanému pádu z fiskálního útesu. Tedy že se dohodnou, jak do budoucna snižovat rozpočtový deficit.

 

Kolem 13:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za 110,65 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byl pouze nepatrně levnější. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) naopak trochu zdražila a barel se prodával za zhruba 91 dolarů.

Demokraté se snaží s republikány dohodnout na pravidlech snižování rozpočtového deficitu a čeká je také debata o zvýšení stropu pro zadlužení. Pokud se do konce roku nedohodnou na ničem konkrétním, nastoupí automatické výdajové škrty a zároveň vyprší platnost rozsáhlých daňových úlev, které zavedl předchozí prezident George W. Bush.

Pokud by došlo na nejhorší scénář, tedy zmíněný pád z fiskálního útesu, v ekonomice by podle odhadů chybělo 600 až 800 miliard dolarů (až 15,3 bilionu Kč). To je podle analytiků dost na to, aby se ekonomika ocitla znovu v recesi.

Čtvrteční jednání politických špiček žádný průlom nepřinesla. Na dnešek si prezident Barack Obama do Bílého domu pozval zástupce Kongresu a hodlá s nimi ještě některé otázky probrat. Sněmovna reprezentantů už sdělila, že se mimořádně sejde v neděli a pokusí se ještě na poslední chvíli fiskální krizi zabránit.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 110,64 110,80 New York - Nymex WTI únor 91,01 90,87

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK