Německé akcie letos rostly nejvíce za deset let

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 28. prosince (ČTK) - Německé akcie se letos těšily vysokému zájmu investorů. Hlavní index frankfurtské akciové burzy DAX dnes, poslední obchodní den v letošním roce, zavřel na 7612,39 bodu. Za celý rok tak zpevnil o 29,06 procenta, což byl nejvyšší růst za téměř deset let. Německá burza předvedla nejlepší výkon ze všech burz předních průmyslových zemí a to v době, kdy eurozónou otřásá dluhová krize. Podle analytiků růst indexu odráží sílu německé ekonomiky.

Ještě na počátku letošního roku nikdo z analytiků tak silný výkon německé burzy nečekal. V roce 2011 německé akcie zasáhla dluhová krize a hlavní index ztratil 15 procent. Přetrvávající nízké úrokové sazby však snížily atraktivitu spoření a investic do produktů s pevným výnosem a kroky centrálních bank pro boj s dluhovou krizí, které nalily do ekonomik další peníze, pak zlepšily tržní prostředí a zvýšily zájem investorů o akcie.

Analytici jsou optimističtí i ve výhledu na příští rok a čekají vzhledem k pokračování nízkých úrokových sazeb další růst, i když ne tak vysoký jako letos. Podle některých index překoná hranici 8000 bodů a mohl by se přiblížit rekordu z léta 2007, kdy stoupl na 8151 bodů.

Ze zájmu o německé akcie těžil i menší index MDAX, který stoupl o téměř 34 procent na 11.914,37 bodu. V prosinci index vystoupil na nový rekord 12.103 bodů. Index technologických akcií TecDAX za celý rok zpevnil o zhruba 21 procent.

Nejvyšší růst z firem z hlavního indexu loni zaznamenaly akcie výrobce automobilových součástek Continental, které zpevnily o 82,12 procenta. Druhá příčka patří akciím výrobce speciálních chemikálií Lanxess s růstem o 65,67 procenta. Akcie aerolinek Lufthansa na třetím místě zpevnily o 55,04 procenta. Naopak firma E.ON ztratila 15,5 procenta. Z menších firem indexu MDax nejvíce vzrostly akcie placené televize Sky Deutschland o 193,95 procenta.

Hlavní index akciové burzy v New Yorku Dow Jones letos zatím zpevnil o zhruba sedm procent. Index nejvýznamnějších evropských akcií Eurostoxx 50 stoupl o 13 procent, napsala agentura DPA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK