Vedle plzeňské průmyslové zóny vzniknou tři obří nákupní centra

30.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 30. prosince (ČTK) - Vedle plzeňské průmyslové zóny Borská pole postaví tři nadnárodní řetězce obří nákupní centra. Budou zaměřená na potřeby pro řemeslníky a stavebníky, sportovní zboží a nábytek. Prodejní komplex už tam buduje francouzský nadnárodní řetězec Decathlon, prodejce sportovního zboží, a německý hobbymarket Bauhaus. Oba mají naplánovanou na březen nebo duben kolaudaci a otevírání; mají už hotové hrubé stavby, řekl ČTK náměstek primátora Petr Rund (ODS).

Decathlon staví centrum naproti Tesku poblíž budovaného kruhového objezdu. "Je to trochu jiný koncept, než jsme zvyklý. Jeho součástí by měly být minisportoviště, kde si mohou lidé nakoupené zboží, jejich vlastní značky, rovnou vyzkoušejí," uvedl Rund. Vyrostou tam například hřiště na košíkovou, volejbal a fotbal.

"Díky Decathlonu a Bauhausu se lokalita naproti Tesku rozhýbala," uvedl Rund. Problémem volné plochy byla "zvláštní nevypověditelná smlouva" mezi městem a STTC, což byla firma, která stavěla Carrefour, dnešní Tesko. "Oba jsme byli na svých pozicích, a nikdo se nechtěl hnout. Nakonec se nám to podařilo. Měli investora, a tak se chtěli domluvit. Schválily se dodatky, jimiž se zrušily původní podmínky. Oni teď staví na svých pozemcích a my máme ty své čisté," uvedl náměstek. Bauhaus staví také na soukromých pozemcích, město mu vyšlo vstříc směnami ploch.

"Na Borská pole dále směřuje IKEA, která už zveřejnila na svém webu, že do dvou let chce v Plzni stavět. Dle mých informací ale nechtějí lokalitu kolem Olympie (obchodní centrum na jižním okraji Plzně v Černicích), ale chtějí Borská pole (západní část u průmyslové zóny). Je tam stále hodně místa, ale už je to o cenách. Město už tam nemá velké pozemky, ale pražský AP Trust a Škodovka ano," uvedl Rund. Podle něj měly zájem o pozemky také XXXLutz a Möbelix, ale nakonec to vzdaly.

Naproti křižovatce ulic Folmavská a U letiště, vznikne navíc samostatná budova řetězce Asko nábytek, který dosud sídlí v Tesku. "Už by měla mít stavební povolení," řekl Rund. Do Plzně by tak po dokončení všech investic mohli směřovat za nákupy Němci z příhraničí a pokud bude dokončený západní okruh, tak i lidé z Karlovarského kraje.

Podle Runda by se do lokality velmi dobře hodil akvapark naproti Tesku, který tam zvažuje vybudovat soukromý investor. "Přitáhl by lidi. Vedou tam krásné příjezdy dálničními přivaděči od Klatov, Domažlic i Tachova, což je velká spádová oblast," uvedl Rund. Do konce ledna předloží dva možní investoři plzeňské radnici své nabídky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK