Kurz čínské měny v roce 2012 posílil k dolaru o procento

31.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 31. prosince (ČTK) - Kurz čínské měny letos vůči dolaru posílil o procento. Během roku však jüan výrazně kolísal v reakci na vývoj domácí ekonomiky i v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně. Letos tak skončil jednosměrný pohyb jüanu a jeho kurz je už podle řady analytiků zhruba na úrovni odpovídající ekonomice, uvedla agentura Reuters.

Kurz jüanu dnes vůči dolaru uzavřel rok na 6,2303 CNY a za rok posílil o 1,02 procenta. Čínská centrální banka zvýšila svůj střední kurz, kolem něhož se může tržní kurz denně odchylovat do jednoho procenta na obě strany, na 6,2855 z pátečních 6,2896 CNY.

V první polovině roku jüan srážel dolů výrazný útlum druhé největší světové ekonomiky. Na kurz čínské měny měla vliv rovněž krize v eurozóně, která podkopávala čínský export a tlačila vzhůru kurz dolaru.

Ve druhém pololetí a zejména ke konci roku se však situace obrátila, protože čínská ekonomika začala oživovat a napětí v eurozóně se zmírnilo. Čínské firmy v listopadu a prosinci hromadně prodávaly dolary, což vedlo k posílení jüanu na rekordní maxima.

Centrální banka růst omezovala konzervativním stanovováním středních kurzů. To ale vedlo k prudkému oslabení devizových obchodů, protože tržní kurz se většinou držel bez hnutí na horním okraji povoleného rozpětí.

Centrální banka letos v dubnu rozšířila rozpětí kolísání tržního kurzu a řada obchodníků a ekonomů čeká letos podobný krok. Vzhledem ke známkám oživování čínské ekonomiky z útlumu se očekává pokračování tlaku na růst měny, opačně však budou působit snahy Pekingu o stimulaci domácí spotřeby.

Obchodníci tak v roce 2013 nečekají větší růst jüanu než o dvě procenta. Kurz čínské měny vzhledem k dolaru od přelomové revalvace z poloviny roku 2005 získal 33 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK