Teplická AGC spustí v polovině roku třetí linku na ploché sklo

31.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teplice 31. prosince (ČTK) - V polovině příštího roku by měla v teplických sklárnách AGC začít vyrábět i třetí linka na ploché sklo. ČTK to řekl personální ředitel firmy Libor Sehnal. Linka Float 1 byla odstavena během hospodářské recese, kdy se poptávka po skle výrazně propadla. Nyní prochází opravou, která vyjde na 30 milionů eur (asi 754 milionů korun). AGC je z hlediska obratu považována za největší firmu v Ústeckém kraji. V mateřském závodě v Teplicích zaměstnává 906 lidí, dalších 50 chce přijmout díky spuštění nové linky.

První linka byla odstavena v době, kdy v Evropě začala hospodářská recese a poptávka po stavebním skle prudce klesla. Recese ale postupně pročistila trh a jakmile začala poptávka v roce 2011 opět růst, přestaly kapacity stačit a AGC se rozhodlo linku opravit. "Její oprava by měla být dokončena v polovině roku 2013. Vše běží podle plánu," řekl ČTK Sehnal. Podle dřívějších informací by měla linka vyrábět zhruba 180.000 tun skla ročně, tedy stejně jako další dvě linky.

Původně se počítalo, že v závodě vznikne až 100 nových pracovních míst, nakonec jich bude jen asi polovina. "Po dokončení generální opravy linky 1 dojde v závodě Řetenice k nárůstu o zhruba 50 zaměstnanců," řekl Sehnal.

V roce 2011 AGC načas odstavilo i druhou linku, jejíž pec byla po 17 letech provozu zcela opotřebovaná. Třetí linka vyrábí zelené sklo pro výrobu autoskel, čiré stavební sklo tehdy dokonce firma několik měsíců dovážela z jiných závodů svého koncernu..

Samotná divize plochého skla v roce 2011 utržila v Česku 6,75 miliardy a vydělala 514 milionů korun. Jí vyrobené ploché sklo odebírají dceřiné společnosti na další opracování, největší podíl mají autoskla. S dceřinými firmami má české AGC 3176 zaměstnanců. Divize plochého skla zároveň platí i za nejlépe platícího zaměstnavatele v Ústeckém kraji - loni se díky ročním odměnám dostal průměrný plat na hodnotu 40.804 korun měsíčně, bez nich se podle Sehnala pohybuje okolo 37.500 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK