Příjmy za hazardu v Macau loni stouply o 13,5 procenta

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 2. ledna (ČTK) - Příjmy z hazardních her v Macau loni stouply o 13,5 procenta na 38 miliard dolarů (718,8 miliardy Kč), z toho v samotném prosinci byly rekordní. Tempo růstu však prudce zpomalilo ze 42,2 procenta v roce 2011 a výhled na letošní rok ohrožují nové regulace. Macao je jediným místem v Číně, kde jsou hazardní hry legální, a je největším centrem hazardních her na světě.

V samotném prosinci se příjmy zvýšily o 19,6 procenta na rekordních 28,25 miliardy patac (66,9 miliardy Kč). Růst podpořil hlavně vyšší počet turistů o prázdninách.

Růst za celý rok prudce zpomalil mimo jiné kvůli nižším výdajům prominentních zákazníků, kteří se na celkových příjmech podílejí 70 procenty. Promítly se do něj rovněž pomalejší ekonomický růst v Číně, přísnější kontrola převodu peněz a boj s korupcí.

Analytici neočekávají příliš výrazný růst příjmů ani v letošním roce. V příštích dvou letech se neplánuje otevření žádných nových herních komplexů a současná kasina již jsou plně vytížena. Od letošního roku také vstupuje v platnost nový zákon omezující kouření na veřejnosti. Za celý rok tak příjmy zřejmě stoupnou o pět až deset procent.

Hlavním pohonem růstu v loňském roce byly příjmy od čínské střední třídy, které vyrovnaly zpomalení na trhu s prominentními klienty. Úřady se rovněž snaží rozšířit zdroje příjmů od hazardu a posilují nabídku další zábavy, aby přitáhly širší základnu návštěvníků, napsala agentura Reuters.

Bývalé závislé území pod správou Portugalska tvoří poloostrov Macao a dva malé ostrůvky Taipa a Coloane o celkové rozloze 27 kilometrů čtverečních. Má zhruba půl milionu obyvatel, a tak jedním z nejhutěji osídlených území na světě. Od roku 1999 je pod správou Číny jako zvláštní správní oblast.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK