Podmínky v průmyslu jsou nejhorší od července 2009

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v prosinci zhoršily na nejhorší úroveň od července 2009. Index nákupních manažerů (PMI) klesl na 46 bodů z listopadových 48,2 bodu. Zároveň jde o nejrychlejší celkové zhoršení podnikatelských podmínek v českém výrobním sektoru od července 2009, oznámila dnes společnost Markit Economics.

 

Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, je pod hranicí 50 bodů již devět měsíců.

"Prosincový index velmi negativním způsobem zakončuje rok 2012 a poukazuje na zrychlení tempa oslabování ve výrobním sektoru. Za prosincové zhoršení může navíc oslabení všech pěti složek hlavního indexu," uvedla ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Čtvrtletně pak index podle ní klesl ze 48,7 bodu ve třetím čtvrtletí na 47,1 bodu. Poukázal tak na možnost čtvrtého čtvrtletního propadu HDP a zpochybnil i vyhlídky na smysluplné hospodářské ozdravení v roce 2013. "Situace by měla v bankovní radě ČNB vyvolat další kolo diskusí o monetárním uvolňování prostřednictvím měnových intervencí," dodala.

Ke zhoršování podmínek podle Markit Economics nejvíce přispěl prosincový propad nových zakázek. Tempo poklesu za posledních devět měsíců bylo třetí nejrychlejší. Firmy uvádějí, že za poklesem nových zakázek stojí slabá poptávka jak na tuzemském trhu, tak i na trzích exportních.

Výroba poklesla pátý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem za 3,5 roku. Výrobcům rovněž kleslo množství rozpracovaných zakázek. Tempo poklesu cen hotových výrobků bylo nejrychlejší od dubna 2010.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK