ArcelorMittal prodá podíl v kanadském těžaři železné rudy

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 2. ledna (ČTK) - Největší producent ocele na světě, ArcelorMittal, prodá 15 procent akcií kanadského těžaře železné rudy Labrador Trough za 1,1 miliardy USD (20,8 miliardy Kč). Podíl koupí konsorcium, které zahrnuje jihokorejskou ocelárnu POSCO a tchajwanskou skupinu China Steel. Oznámila to dnes společnost China Steel.

ArcelorMittal nyní bojuje se slabou poptávkou po oceli a snaží se prodat část majetku, aby snížil svůj dluh. Prodej podílu v kanadské firmě je součástí tohoto procesu.

Podle dohody budou POSCO, China Steel a ArcelorMittal Mines Canada vlastnit Labrador Trough prostřednictvím společného podniku. Firmy rovněž uzavřou dohodu o dlouhodobých dodávkách železné rudy. Dohodu musí ještě schválit tchajwanská vláda a dokončena by měla být ve druhém čtvrtletí.

POSCO díky dohodě získá napojení na železnou rudu a uhlí. Firma, která je čtvrtým největším producentem oceli na světě, v současnosti dováží téměř všechny důležité suroviny. V současnosti vlastní rovněž podíl 12,5 procenta australském projektu Roy Hill.

ArcelorMittal je jedním z největších kanadských vývozců železné rudy pro ocelárny na celém světě. Na celkové produkci železné rudy v Kanadě se podílí zhruba 40 procenty, napsala agentura Reuters.

ArcelorMittal se podílí na světové produkci oceli šesti až sedmi procenty. Jeho tržby jsou proti nejbližšímu konkurentovi více než dvojnásobné. Firma se však potýká s prudkým poklesem poptávky v Evropě. Od vypuknutí finanční krize v roce 2007 je zde podle firmy poptávka nižší o 29 procent. ArcelorMittal proto minulý měsíc oznámil, že sníží účetní hodnotu svého majetku v Evropě o zhruba 4,3 miliardy USD.

Do skupiny ArcelorMittal patří i největší česká ocelárna ArcelorMittal Ostrava. Ta zaměstnává přes 4100 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi má více než 8000 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK