Rebalance komoditních indexů pro rok 2013

02.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Při investování do komodit skrze indexy, jako jsou dva hlavní S&P GSCI  a DJ-UBS, je třeba počítat s tím, že každý rok prochází obdobím převažování. Dochází tak k úpravě váhy jednotlivých složek indexu.

Cílem tohoto procesu je upravit a sladit stávající pozice podle jejich konkrétních výkonností v průběhu předchozího roku. To obecně zahrnuje nákup/navyšování expozice komodit, které během uplynulého roku utrpěly ztráty na úkor prodeje/snižování expozice komodit, které byly ziskové. Současně lze upravit i celkovou cílovou váhu konkrétní komodity nebo sektoru a naopak staré kontrakty lze odstranit nebo místo nich přidat nové. U obou hlavních indexů probíhá rebalance v lednu, a to během pětidenního obchodního období od 8. do 14. ledna.

Index DJ-UBS bude v příštím roce obsahovat nově i sójovou mouku a pšenici z kansaské burzy KCBT. To povede k výprodeji u pšenice z chicagské CBOT a sójových bobů, aby se vytvořil prostor pro nově zařazené komodity. Zároveň ale zůstává v nezměněné podobě zachována expozice u sektoru obilovin a olejnin. Avšak tou největší změnou je u indexu S&P GSCI  další navyšování expozice ropy Brent na úkor ropy WTI, protože druhá jmenovaná na světové energetické scéně postupně ztrácí na významnosti. A ačkoliv má ropa WTI stále největší váhu, i tak se v indexu dočká redukce o 6,25 procenta na 24,71 procenta. Naopak ropa Brent posílí svou váhu o 3,99 na 22,34 procenta indexu.

Odhaduje se, že hodnota produktů navázaných na index S&P GSCI dosahuje 80 až 100 miliard amerických dolarů. Změna váhy obou typů ropy tak podle společnosti ETF Securities může vyústit v odliv 4,5 miliardy dolarů z ropy WTI a příliv pěti miliard dolarů do ropy typu Brent. I přesto, že se v obou případech jedná o dosti vysoké částky, představují obě tyto hodnoty méně než dvě procenta průměrných obchodovaných denních objemů. I proto je trh zřejmě jednoduše vstřebá. Dalším důvodem, proč nelze očekávat žádné výrazné změny, je fakt, že vše bylo avizováno dostatečně dopředu. Může tak dojít spíše jen ke krátkodobým výkyvům časových spreadů. Naopak dopad na dlouhodobé spotové ceny nelze očekávat, protože tyto změny nevytváří žádnou novou fyzickou nabídku/poptávku.

Graf: Složení indexů

rebalaceindexu.jpg 

Autor článku je komoditním stratégem Saxo Bank

Štítky:

Autor článku

Ole Hansen


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE