Ceny ropy díky rozpočtové dohodě v USA rostou

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily rok růstem a severomořská ropa Brent stoupla na měsíční maximum nad 112 dolarů za barel. Trh podpořila dohoda amerického Kongresu na odvrácení hrozících rozpočtových restrikcí, které mohly stáhnout největší světovou ekonomiku do recese. K růstu dopomohly také příznivé údaje z čínského průmyslu.

Cena Brentu vystoupila dopoledne až o jeden dolar na 112,11 dolaru, maximum od 3. prosince, a v 11:35 SEČ byla kolem 111,75 dolaru. Brent získala za loňský rok 3,5 procenta a její průměrná cena za rok 2012 stoupla na nový rekod nad 111 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI, která loni naopak ztratila sedm procent, před polednem posílila o 90 centů na 92,72 USD za barel.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu v úterý schválila senátní verzi rozpočtových opatření, která odvracejí hrozbu "pádu z fiskálního útesu" v podobě všeobecného zvýšení daní a výdajových škrtů. Vedle cen průmyslových komodit to posílilo akciové trhy v Asii a Evropě.

"Fiskální dohoda v USA je pro trhy velmi pozitivní. Teď můžeme čekat lepší rok," řekl agentuře Reuters šéf komoditního výzkumu německé Commerzbank Eugen Weinberg. "Kombinace americké monetární stimulace a čínského růstu by měla být pro komodity v roce 2013 vysoce příznivá," dodal.

Ke zlepšení nálady na trzích přispěly i úterní údaje z Číny. Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu zůstala v prosinci podle oficiálních údajů na sedmiměsíčním maximu a rostla třetí měsíc po sobě. Nejnovější data z Číny potvrzují známky oživování druhé největší ekonomiky světa.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 111,75 111,11 New York - Nymex WTI únor 92,72 91,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK