Letečtí technici přijdou o benefity, nedohodli se s vedením firmy

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Letečtí technici ze společnosti Czech Airlines Technics, bývalé dcery ČSA, přijdou kvůli nedokončeným vyjednáváním o kolektivní smlouvě o část benefitů. Sníží se jim například příplatky za služby o sobotách a nedělích, zkrátí dovolená a přijdou o zvýhodněné odstupné. ČTK to dnes řekl prezident Odborové organizace leteckých inženýrů (CAAE) Jiří Hořejší. Některé výhody jako například stravné nebo důchodové příspěvky technikům dočasně zajišťuje metodický pokyn ředitele společnosti. Czech Airlines Technics zaměstnávají zhruba 900 lidí.

Příplatky o sobotách a o nedělích činily 30,5 procenta nad rámec průměrného hodinového výdělku a nyní to bude přesně podle zákoníku práce deset procent, uvedl Hořejší. Na čtyřtýdenní úroveň stanovenou zákoníkem práce se leteckým mechanikům, zásobovačům a administrativním pracovníkům společnosti sníží i délka dovolené z původních pěti týdnů. Do podpisu kolektivní dohody rovněž zaměstnanci Czech Airlines Technics přichází o nadstandardní odstupné dvou až tří platů podle odsloužených let nad úroveň stanovenou zákoníkem.

Vedení společnosti se s odbory nedohodlo kvůli požadavkům leteckých mechaniků, kteří požadovali zvýšení platů pro některé konkrétní profese, potvrdila ČTK mluvčí Českého Aeroholdingu Michaela Lagronová. Ekonomická situace v oboru letecké dopravy podle vedení firmy není dobrá a do jednání vstupovalo s tím, že v rámci udržení zaměstnanosti budou platy leteckých mechaniků zmraženy na současné úrovni.

Kromě leteckých techniků se už podařilo na podobě kolektivní dohody shodnout se všemi zástupci odborových organizací působících v rámci aeroholdingu, dodala Lagronová. Konkrétní datum dalšího jednání ale zatím stanoveno není.

Ztráta benefitů do doby podpisu nové kolektivní dohody se týká všech zaměstnanců firmy. Společnost zajišťuje údržbu letadel a pravidelný certifikovaný servis řadě mezinárodních leteckých dopravců. Od dubna loňského roku je součástí Českého Aeroholdingu, který sdružuje společnosti s účastí státu věnující se letecké dopravě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK