PS: Klienti uzavřeli první smlouvy o novém spoření na důchod

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Penzijní společnosti dnes uzavřely s prvními zájemci smlouvy o důchodovém spoření ve druhém pilíři i smlouvy o doplňkovém penzijním spoření se státním příspěvkem ve třetím pilíři penzijní reformy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi. Zájem klientů podle nich zatím není velký, první odhady jejich počtu budou mít až v dalších dnech.

"Prodej nových produktů ve druhém a třetím pilíři jsme dnes skutečně zahájili," řekl ČTK mluvčí Penzijního fondu České pojišťovny Petr Brousil. "Masivní zájem v tomto týdnu neočekáváme, ale první klienti již v dopoledních hodinách smlouvy o důchodovém spoření i o doplňkovém penzijním spoření uzavřeli," doplnila Klára Pačesová z PF České spořitelny.

ČSOB PF Stabilita měl před polednem zprávy o několika zájemcích, kteří se chodí převážně informovat. "Odhadujeme, že jde o až desítky klientů. Z počátku očekáváme zájem několika stovek prvních nadšenců, kteří věří, že své peníze umí spravovat lépe než stát. Poté, co začne povědomí narůstat, bude růst i počet zájemců," uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Raiffeisebank, která vstoupila na trh penzijního připojištění až nyní, má na celý leden předjednánu řadu schůzek se svými klienty. "Na nich dojde k podpisu smluv. S řadou dalších klientů se setkáme a budeme jim detailně vysvětlovat výhody penzijní reformy," upozornil mluvčí banky Tomáš Kofroň.

ING penzijní společnost očekává první prodeje nového doplňkového penzijního spoření v následujících dnech. "Rozjezd prodejů očekáváme spíše pozvolný, a to jak z důvodu vysoké saturace produktů třetího pilíře v populaci, tak i vzhledem ke skutečnosti, že řada distributorů ještě čeká na příslušná formální schválení a začne svoji aktivitu naplno rozvíjet až v průběhu dalších týdnů," řekl ředitel fondu Jiří Rusnok.

Allianz povolení na distribuci od ČNB očekává každým dnem. Prostřednictvím internetu bude podle mluvčího Allianz Václava Bálka možné sjednat si připojištění od 7. ledna, u poradců a na přepážkách zhruba od poloviny ledna.

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců považuje finanční přípravu na penzi za zásadní téma odborného finančního plánování. Doporučuje proto lidem mimo jiné to, aby si ověřili, zda je zprostředkovatel řádně zaregistrován u ČNB jako vázaný zástupce pro oblast důchodových produktů. Měli by si také prý ověřit historii společnosti, kterou zprostředkovatel zastupuje.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů penzijních fondů. Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle šesti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Třetího pilíře se zúčastní všechny tyto společnosti, navíc pak ještě společnost Conseq.

Nové fondy na rozdíl od těch současných už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého. Vstup do něj má být podle dřívějších odhadů premiéra Petra Nečase výhodný pro polovinu obyvatel. Podíl zájemců o vstup do druhého pilíře ale podle různých průzkumů v poslední době klesl pod deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK