Růst aktivity čínského sektoru služeb v prosinci zrychlil

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 3. ledna (ČTK) - Aktivita čínského sektoru služeb v prosinci stoupla nejrychlejším tempem za čtyři měsíce. Vyplývá to z průzkumu čínského statistického úřadu mezi nákupními manažery. Údaje jsou podle agentury Reuters další známkou mírného oživení růstu čínské ekonomiky v závěru loňského roku.

Index aktivity sektoru služeb, jehož význam se v Číně stále zvyšuje, stoupl na 56,1 bodu z listopadových 55,6 bodu. Pokud se index nachází nad hranicí 50 bodů, ukazuje na růst aktivity.

Analytik Dariusz Kowalczyk ze společnosti Crédit Agricole uvedl, že dosavadní údaje naznačují spíše pouze mírné oživení růstu čínské ekonomiky než návrat k tempům přesahujícím deset procent.

Čínský hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 7,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 2009. Čína se nyní potýká s negativními důsledky pomalého hospodářského oživení ve Spojených státech a dluhové krize v Evropě. Peking se snaží domácí ekonomiku podpořit řadou opatření, například snižováním úrokových sazeb a investicemi do infrastruktury.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK