Počet nezaměstnaných ve Španělsku loni stoupl téměř o desetinu

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. ledna (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Španělsku se v loňském roce zvýšil o zhruba 426.000 osob, tedy téměř o deset procent. V samotném prosinci se však snížil o 59.000 na 4,8 milionu. Zaznamenal tak první meziměsíční pokles od července. Vyplývá to z dnešních údajů tamního ministerstva práce.

K prosincovému poklesu nezaměstnanosti přispěla tvorba nových pracovních míst v sektoru služeb před vánočními svátky. Měsíční údaje ministerstva nezahrnují míru nezaměstnanosti. Ta se podle dřívější zprávy statistického úřadu ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent z 24,6 procenta v předchozích třech měsících.

Španělský trh práce se potýká s negativními důsledky hospodářské recese. K růstu nezaměstnanosti přispívají rovněž reformy trhu práce, které zaměstnavatelům usnadnily propouštění pracovníků.

Španělský hrubý domácí produkt se v loňském třetím čtvrtletí snížil o 0,3 procenta. Zaznamenal tak již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou. Za celý loňský rok počítá vláda s poklesem o 1,5 procenta. Španělsko se nachází již v druhé hospodářské recesi za poslední tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK