Prodej aut v Německu se loni snížil o 2,9 procenta

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 3. ledna (ČTK) - Prodej aut v Německu loni klesl o 2,9 procenta na 3,08 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý svaz vývozců aut VDIK. Německo je největším automobilovým trhem v Evropě.

Na poptávku po autech má negativní dopad dluhová krize v eurozóně. V samotném prosinci se v Německu prodalo 204.000 aut. To bylo o 16 procent méně než ve stejném měsíci předchozího roku.

Pokles v Německu je v souladu se slabým prodejem v dalších zemích západní Evropy, upozornila agentura Reuters. Středeční údaje ukázaly, že ve Francii byl prodej aut loni nejnižší za 15 let, v Itálii od roku 1979 a ve Španělsku nejméně od roku 1989.

Výzkumný institut R. L. Polk koncem minulého roku předpověděl, že prodej osobních automobilů v celé západní Evropě vykáže za rok 2012 pokles o osm procent na zhruba 11,75 milionu vozů. V propadu by měl prodej pokračovat i letos, kdy bude zřejmě nejnižší za 20 let.

Německý svaz automobilového průmyslu VDA očekává, že v letošním roce prodej nových osobních aut v zemi klesne o více než tři procenta. Prodej by se tak měl dostat na druhou nejslabší úroveň za více než dvě desetiletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK