Dolar kvůli zájmu o bezpečnější investice roste

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. ledna (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu oživuje a vůči koši šesti hlavních měn stoupl až na nejvyšší hodnotu za tři týdny. Důvodem jsou obavy z dalších rozpočtových tahanic v USA, které přiměly investory vrátit se k bezpečnějším investicím.

V 16:25 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,6 procenta na 1,3104 USD a k jenu oslabilo o 1,1 procenta na 113,93 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,4 procenta na 86,95 JPY. Ke koši šesti hlavních měn však dolarový index stoupl až na 80,229 bodu, nejvýše od 11. prosince.

Americkým zákonodárcům se na poslední chvíli podařilo odvrátit hrozbu takzvaného fiskálního útesu, tedy prudkého růstu daní a výdajových škrtů, které měly začít platit od počátku letošního roku, a hrozilo, že stáhnou ekonomiku zpět do recese. V příštích dvou měsících však čeká zákonodárce další boj, protože se bude jednat o výdajových škrtech a zvýšení limitu zadlužení.

Investoři obvykle považují americkou měnu za bezpečnou investici v nejisté době. Nakupují ji i tehdy, pokud tyto nejistoty vyvolává situace v USA. Stejnou funkci má také japonský jen.

Strach z dalších tahanic v USA posílila agentura Moody's, která uvedla, že USA musí učinit více kroků, aby si zajistily, že jim zůstane současný nejvyšší rating Aaa, který má nyní u Moody's negativní výhled. Konkurenční S&P uvedla, že fiskální dohoda neovlivní její negativní výhled ratingu, protože před politiky zůstává ještě hodně práce. Pokud má rating negativní výhled znamená to, že ho agentura může v nejbližší době snížit.

Dolaru pomohla také zpráva o zaměstnanosti v soukromém sektoru. Agentura ADP uvedla, že navzdory hrozbě fiskální krize vytvořili soukromí zaměstnavatelé v prosinci mnohem více pracovních míst, než se čekalo. Čísla jsou příznivou zprávou před pátečními souhrnnými údaji o vývoji nezaměstnanosti za prosinec, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK