Ceny ropy po euforii z rozpočtové dohody v USA klesají

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají. Z trhu vyprchala euforie z dohody, která odvrátila hrozbu rozpočtové krize ve Spojených státech. Obchodníci se nyní zaměřují na zprávy, které naznačují, že dodávky ropy na trh jsou vysoké a poptávka naopak pokulhává.

Kolem 17:00 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 47 centů na 112 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 21 centů na 92,91 dolaru za barel.

Ve středu naopak ceny ropy prudce rostly. Trh podpořila dohoda amerického Kongresu o odvrácení hrozby rozpočtových restrikcí, které mohly stáhnout největší světovou ekonomiku do recese. Analytici však upozorňují, že americkou ekonomiku čekají v nejbližších měsících další překážky, mimo jiné dohoda o dalších rozpočtových škrtech a zvýšení úvěrového limitu.

Investoři se nově zaměřují na sílu globálního energetického trhu, kde je poptávka slabá a dodávky naopak rostou. Americké dodávky ropy byly podle posledních údajů ministerstva pro energetiku v týdnu do 21. prosince téměř 16 procent nad pětiletým průměrem. Produkce ropy v USA byla nejvyšší za 19 let a také Rusko loni vytěžilo více ropy.

Pokles ceny částečně zbrzdila zpráva z Číny. Ta ukázala na další expanzi sektoru služeb v zemi a podpořila naději, že druhá největší ekonomika světa oživuje, napsaly agentury AP a Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 112,00 112,47 New York - Nymex WTI únor 92,91 93,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK