Pražská burza kvůli bankám dál mírně klesá

04.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Pražská burza dál mírně klesá. Kolem 11:00 byl hlavní index PX níže o dvě desetiny procenta na 1060,92 bodu. Dolů ho táhly banky a telekomunikační operátor Telefónica ČR, nedařilo se ani mediální CME. Posilují naopak ČEZ či Orco, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Podobně obchodují i ostatní akciové trhy.

V Praze obě bankovní emise odepsaly kolem sedmi desetin procenta, akcie Erste Bank se obchodovaly na 629,60 Kč a cenné papíry Komerční banky na 4075 korunách. Podle Ronalda Schuberta z Patria Finance se zdá, že potenciál růstu u bank je vyčerpaný.

Další velká emise Telefónica ztratila kolem půl procenta na 332 Kč, naopak akcie energetické skupiny ČEZ si o 0,59 procenta na 679 korun polepšily.

Nejvíce, kolem dvou procent na 119 korun, zlevnily dopoledne cenné papíry mediální CME, naopak vítězem byl developer Orco, který přidal 1,20 procenta na 63,20 Kč.

Realitní společnost dnes oznámila, že se chystá na valné hromadě 4. února schválit změny v představenstvu. Jeho novými členy se stanou český podnikatel Radovan Vítek a další dva zástupci investičních společností Crestline Ventures a Gamala Ltd, které se koncem loňského roku staly největšími akcionáři Orca s podílem téměř 30 procent. Akcionáři budou rozhodovat i o snížení základního jmění 442,1 milionu eur na 215,7 milionu eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK